Andere aanbieders van energielabels goedkoper?
We krijgen vaak de vraag of het niet wat goedkoper kan? Sommige aanbieders van energielabels rekenen hele lage prijzen, en dat voor precies hetzelfde product! Toch?
Dat klopt, dat zien wij ook. Het is echter toch niet helemaal hetzelfde product helaas. Het geval is dat als een adviseur niet de tijd neemt (of krijgt) om uw huis tot in detail te bestuderen, de kans heel groot is dat het energielabel ongunstig zal uitvallen.
Hoe komt dat?
Tijdens het berekenen mag een adviseur bij ontbreken van gegevens bepaalde zaken ‘forfaitair’ invoeren. Dat wil zeggen dat er gerekend zal worden met hele veilige vastgestelde waarden i.p.v. de echte waarden van uw huis.
Voorbeeld: U heeft zonnepanelen van elk 400Wp uit 2021. Daar heeft u alleen geen factuur van (of de adviseur vraagt er niet om). Er zal dan gerekend worden met een vastgestelde waarde o.b.v. leveringsjaar. In dit geval slechts 175Wp. Dit geldt ook voor uw CV, ventilatie, type glas, type isolatie etc.
Dit pakt ZEER ongunstig uit voor uw label en dus ook voor uw verkoop/verhuurprijs.
Brainbay heeft uitgezocht dat een labelsprong van C naar B de verkoopprijs van uw huis 2,5% verhoogd. Op een gemiddelde huizenprijs (2024) van € 432.000 betekent dat maar liefst € 10.800,-
Een adviseur moet dus de tijd nemen goed onderzoek te doen. Er kan bijv. aan u gevraagd worden de leverancier te mailen, of de adviseur pakt de ladder op zoek naar een typenummer.
Dat is wat wij bedoelen met kwaliteit. Laat u niet verleiden tot een eenmalige korting.